In de nazomer kunnen er witte plekken op je planten verschijnen: meeldauw! De witte plekken breiden zich gemakkelijk uit en richten je planten ten gronde. Zo krijgt de herfst wel heel gemakkelijk voet aan de grond in je tuin, en veel te vroeg! Hoe geef je meeldauw in je tuin minder kans? Schimmels houden van […]

Hoe voorkom je meeldauw in je tuin?

In de nazomer kunnen er witte plekken op je planten verschijnen: meeldauw! De witte plekken breiden zich gemakkelijk uit en richten je planten ten gronde. Zo krijgt de herfst wel heel gemakkelijk voet aan de grond in je tuin, en veel te vroeg!

Hoe geef je meeldauw in je tuin minder kans?

Schimmels houden van vocht en warmte. En: schimmels zijn de opruimers van de natuur. Als een plant minder weerstand krijgt, pakt de schimmel zijn kans.

Al deze factoren zijn, vanuit de schimmel bekeken, in de herfst ideaal: de plant wordt ouder en dus kwetsbaarder, de temperaturen zijn nog aangenaam maar de nachten worden al kouder, waardoor de lucht vochtiger wordt. Geen wonder dus dat je in die periode de meeste schimmels ziet. Niet alleen op de planten, maar ook in de vorm van paddestoelen!

Om schimmel te voorkomen kun je op meerdere dingen letten:

  • In de herfst snoei je je struiken zó dat er meer wind in je tuin komt, zodat je planten sneller opdrogen.
  • Kies resistente soorten! Van Phlox en zelfs van Monarda bestaan varieteiten die nauwelijks last van meeldauw hebben.
  • Geef bij voorkeur ’s ochtends of ’s middags water zodat je planten droog de nacht ingaan.
  • Zorg voor een gezonde bodem, zodat de planten goed kunnen groeien. Dat betekent: voldoende organische stof in de bodem. Gebruik compost, laat blad liggen en laat de grond zoveel mogelijk met rust.
  • Zet de planten op een plek waar ze zich thuis voelen. Schaduwplanten in de schaduw, zonneplanten in de zon.
  • Houd je planten in goede conditie. In een droge zomer betekent dat: sproeien! In deze blog lees je hoe je sproeit zonder water te verspillen.

Zit de meeldauw in je plant? Dit groeiseizoen kun je daar weinig meer aan doen. Je kunt de aangetaste delen eventueel wegknippen én je kunt proberen te genieten van dit natuurlijke proces, door er heel goed naar te kijken en je ideeën over hoe-je-tuin-eruit-hoort-te-zien los te laten. Schimmels horen bij de herfst, zonder afbraak geen opbouw.

Of, vrij naar Johan Cruyff: ieder najaar heb z’n voorjaar.

Succes!