Over tuinvrouw José

Door mijn aderen stroomt tuindersbloed
Mijn vingers zijn groen
Mijn hart ligt bij het werken met planten én met mensen

Tuindersbloed

Ik ben geboren op een plantenkwekerij in Bovenkarspel (Noord Holland). Deze kwekerij was al generaties in handen van de familie Koster. Mijn vader kweekte in kassen en in de volle grond een breed sortiment: vaste planten, eenjarigen, kruiden, tulpen, tulpenbollen, groenteplanten, bloemkool, chrysanten en meer. Ik werkte veel en graag op de kwekerij.

Dus zaaien, stekken, verspenen, planten, scheuren, oogsten, wieden en rooien: ik heb nooit anders gedaan. Eerst op de kwekerij en later in mijn eigen (moes)tuin en balkon.

Sinds 2004 werk ik als tuinvrouw en vanaf januari 2010 doe ik dat als 'Tuinvrouw van Nature'.

José in beeld

Werken met handen, hoofd én hart

Hart

In de loop van mijn leven leer ik om steeds meer op mijn hart te vertrouwen. Ook in zakelijke kwesties. Ik ondersteun deze ontwikkeling door cursussen en opleidingen op het gebied van intuïtieve ontwikkeling en sjamanisme. Ook breng ik regelmatig (langere) tijd alleen door in de natuur.
Dit alles helpt me om te komen tot een steeds diepere verbinding met de natuur én met mezelf. Ik voel steeds beter waar onbalans zit in een tuin en wat een tuin nodig heeft om harmonieuzer aan te voelen. 

 

Hoofd

Mijn basis-tuinkennis deed ik op aan de Hogere Tuinbouwschool in Utrecht. Toegepaste en actuele hovenierskennis leer ik op studiedagen (o.a. van Wilde Weelde) en van collega-hoveniers waarmee ik regelmatig samenwerk. En natuurlijk bieden de tuinen waarin ik werk (en hun eigenaren) mij steeds nieuwe vragen en antwoorden.
Na het afronden van de tuinbouwschool studeerde ik Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht. Ik werkte een aantal jaren als communicatietrainer en coach voordat ik, via een burn-out, weer terugkwam bij mijn tuin-wortels.

Nooit meer moe van je tuin?

Ontvang gratis 11 verrassende tips om met gemak en plezier in je tuin te werken. Plus (on)regelmatig een mail met tips en inspiratie voor een onverwachte blik op je tuin.