Wildplukken in de herfst

De groei van de groenteplanten staat nu bijna stil. Maar er zijn eetbare wilde planten die nu pas (weer) beginnen te groeien en de hele herfst en winter oogstbaar blijven. Superlekker en supergezond! Daarnaast is er allerlei zaad te oogsten. 
Daarom gaan we zaterdagochtend 28 oktober weer wildplukken, van 10 - 12 uur. Je leert welke planten en welk zaad je kunt eten, en hoe je ze kunt gebruiken en verwerken. Je bent welkom met en zonder wildpluk-ervaring. 

Plaats: De zelfoogsttuin Eetmeerbosch in Nijmegen. Het adres krijg je na inschrijving.
Kosten:  5 - 20 euro, naar eigen inzicht en mogelijkheden. 
Je geeft je op via [email protected]

We gaan tijdens deze workshop oogsten zoals onze voorouders dat deden: vanuit zorg voor het land en verbinding met de natuur. Heel praktisch kijken we hoe dit ‘eerbaar oogsten’ eruit ziet en vooral: hoe het voelt als je niet gewoon maar plukt wat je nodig hebt, maar dit doet vanuit wederkerigheid en respect. 

Tot ziens in de moestuin!

Wildplukken in de moestuin

Al zolang ik moestuinier, eet ik ook van het ‘onkruid’ in de tuin. Niet alleen omdat dat vaak net zo lekker is als de groenten, maar ook omdat het me een extra verbinding met het land geeft. En bovendien: in ieder nieuw bed komen deze planten weer op. Ze zijn dus het hele jaar in een jong stadium te plukken!

Deze zomer geef ik verschillende wildpluk-workshops in de moestuin van Eetmeerbosch, waarin je leert welke planten lekker zijn en hoe je ze kunt gebruiken. 

We gaan tijdens deze workshop oogsten zoals onze voorouders dat deden: vanuit zorg voor het land en verbinding met de natuur. Heel praktisch kijken we hoe dit ‘eerbaar oogsten’ eruit ziet en vooral: hoe het voelt als je niet gewoon maar plukt wat je nodig hebt, maar dit doet vanuit wederkerigheid en respect. 

Je bent welkom op woensdagavond 5 juli en dinsdagavond 18 juli, beide avonden van19 - 21 uur. 

Voor deze workshop ontvang ik graag een bijdrage van 5-25 euro pp, naar eigen inzicht en mogelijkheden.

Meer informatie en opgeven kan via [email protected]

Tot ziens in de moestuin!

Communicatie met Natuur

Alles in de natuur communiceert! En ieder  mens is geboren met de mogelijkheid om hiervan een onderdeel te zijn. 

Ontdekken hoe deze communicatie voelt maakt dat je je veel meer en dieper verbonden gaat voelen met de natuur. 

Wil je beter begrijpen wat je voelt als je in de natuur bent, en ben je nieuwsgierig wat planten en dieren je te zeggen hebben? 

Op zaterdagmiddag 1 juli organiseren we in de groentetuin een workshop over werkelijk in contact zijn met planten en dieren. Je leert herkennen hoe het voelt om contact te hebben en je maakt een begin met een echt gesprek met een plant of dier. Stel je voor hoe je bezoek aan de tuin verandert als je een gesprekje kunt hebben met een varkentje of een kip! 

De workshop wordt gegeven door Boetje Broeders, Dierentolk en 'Interspecies Communicator' (boetje-dierentolk.nl)) en José Koster, intuïtief tuinvrouw en natuurcoach en wildplukgids  (tuinvrouwvannature.nl). 

Tijd: van 13.30 tot 17 uur (aankomst vanaf 13 uur)
Kosten: 15 - 35 euro, naar eigen inzicht en mogelijkheden. 
Adres: Oogsttuin Eet Meerbosch, Scherpenkampweg 50 (t.h.v.) 6545 AL Nijmegen

Meer informatie en opgeven kan via [email protected]

In dialoog met je tuin

De natuur in je tuin resoneert met je eigen natuur. Dat heb je al lang gevoeld: het maakt dat je je aangetrokken voelt tot bepaalde planten, bloemen en hoekjes in je tuin. Of juist niet, zodat je 'steeds maar niet toekomt' aan bepaalde delen van je tuin. Die resonantie van de natuur met jou maakt, dat je tuin je zo enorm kan opladen en verfrissen. Dat je je zacht en liefdevol kan voelen in je tuin, maar ook krachtig en ondernemend. Dat je, soms heel onverwacht, kunt ervaren dat alles goed is zoals het is. Ook als je tuin er objectief gezien niet echt op haar fraaist bijligt.

Dit is wat ik het liefste doe: mensen dieper in contact brengen met hun tuin. Ik doe dat door meewerken of coaching in je tuin, maar ook door het geven en organiseren van evenementen, lezingen, cursussen en workshops. 

Planten als leraar en gids

is de titel van de workshop die ik op 20 september 2019 gaf in de Hortus Nijmegen. De workshop paste fantastisch binnen het overkoepelende jaarthema van de Botanische Tuinen in Nederland: 'Beter met planten'.

(Onderstaande tekst is de uitnodigingstekst van deze workshop. Mocht je belangstelling hebben voor dergelijke activiteiten, stuur je me dan even een mail? Dat kan gemakkelijke via de link hieronder. Wie weet is jouw bericht de aanleiding om de workshop opnieuw te organiseren! 
Als je op de hoogte wilt blijven van mijn aanbod, vul dan je naam en mailadres in onder de knop '11 tips voor moeiteloos tuinieren'.
M'n nieuwsbrief verschijnt onregelmatig en alleen als ik echt iets te vertellen heb.)

Stel je voor dat er al het hele jaar een plant in de theetuin groeit die erop wacht om juist jou te ontmoeten. Een plant die zich met jou wil verbinden om je het beste van haarzelf geven, zodat jij aangeraakt kan worden in het mooiste in jou. In de resonantie die dan ontstaat kan lostrillen wat je nog in de weg staat om dit wezenlijke stuk van jezelf meer in de wereld te brengen. 

Beter met planten

worden we niet alleen door de werkzame stoffen in de plant. Ook de energie of spirit van een plant kan een leraar zijn, een gids en zelfs een healer, die met haar liefdevolle energie jou diep van binnen kan (aan)raken. Precies op de manier die jij kunt ontvangen.

Nieuwsgierig welke bloem dit jaar voor jou gegroeid is?

Kom haar ontmoeten!

Mailen kan via deze link


"José haalt mij weg uit mijn rationele denken, mijn zorgen en mijn stress en brengt mij in een andere ‘laag van bestaan’ die er altijd is, maar waar ik doorgaans aan voorbij ga. Om in die laag, in die andere waarneming te vertoeven is erg fijn. Het maakt me blij en het herinnert me aan mijn kindertijd."

Nooit meer moe van je tuin?

Ontvang gratis 11 verrassende tips om met gemak en plezier in je tuin te werken. Plus (on)regelmatig een mail met tips en inspiratie voor een onverwachte blik op je tuin.