De droge zomer heeft er behoorlijk ingehakt. Struiken hebben hun bladeren verloren en vaste planten zijn bovengronds afgestorven. Het leek wel winter! En nu alles weer opnieuw aan het uitlopen is lijkt het wel voorjaar. Toch zien veel tuinen er nog troosteloos uit. De tuin is weliswaar uit de droogte, maar hoe krijg je de droogte […]

Tuinonderhoud na de droge zomer

De droge zomer heeft er behoorlijk ingehakt. Struiken hebben hun bladeren verloren en vaste planten zijn bovengronds afgestorven. Het leek wel winter! En nu alles weer opnieuw aan het uitlopen is lijkt het wel voorjaar. Toch zien veel tuinen er nog troosteloos uit. De tuin is weliswaar uit de droogte, maar hoe krijg je de droogte uit je tuin? 

Ik knip de afgestorven plantendelen weg en versnipper ze in de border. Daar kunnen ze langzamerhand verteren, goed voor de bodem en voor alle beestjes in de tuin. Van de struiken knip ik de takken weg waarvan ik zeker weet dat ze afgestorven zijn. Als je erop let, zie je dat deze takken wat gerimpeld zijn. En als je met je duimnagel over de oppervlakte krast wordt er geen groen laagje zichtbaar.

Maar: ik ben erg terughoudend in dit snoeiwerk. Als ik twijfel geef ik de tak nog wat extra tijd om uit te lopen.

Toch knip ik soms juist toch takken weg die groen uitlopen. Ik doe dat vooral bij groenblijvende struiken, als takken over de hele lengte bruine blaadjes dragen en  alleen aan het einde  groene blaadjes maken. Ik neem dan de kans om de struik weer van onder mooi uit te laten lopen.

Niemand weet hoe de planten reageren op deze bijzondere omstandigheden. Gaan voorjaarsbloeiers die nu uitlopen, zoals de akelei en het longkruid, dit najaar een extra keer bloeien?

Ik ben heel benieuwd. De tuin is weliswaar nu niet op haar mooist en waarschijnlijk duurt het wel even voordat ie zich weer helemaal heeft herstelt. Maar in die tijd gebeuren er allerlei onbekende en onverwachte dingen. En dat heeft heel veel charme.