Vandaag wiedde ik kleine veldkers. Elk voorjaar weer een feest, want als zusje van de tuinkers is het het lekkerste onkruid dat ik ken. In deze tijd van het jaar is vormt het plantje een lichtgroen rozetje met sappige blaadjes. Vol met vitamine C (vroeger ging ie mee op de schepen in de grote vaart, […]

Kleine veldkers: vitamine C oogsten in de winter

Vandaag wiedde ik kleine veldkers. Elk voorjaar weer een feest, want als zusje van de tuinkers is het het lekkerste onkruid dat ik ken.

In deze tijd van het jaar is vormt het plantje een lichtgroen rozetje met sappige blaadjes. Vol met vitamine C (vroeger ging ie mee op de schepen in de grote vaart, tegen scheurbuik!) en heerlijk op de boterham met kaas!

Kleine veldkers groeit het hele jaar door. Later in het voorjaar en in de zomer maakt ie na een paar blaadjes al z’n bloemetjes, en daarna het zaad. De bloemetjes kun je gewoon eten, maar de zaadpeulen smaken al snel draderig.

Gelukkig neemt de plant in de winter alle tijd om een robuuste krop te maken die je gemakkelijk in één keer oogst.

Eet smakelijk!