Hoe hou je de bodem van je tuin zo gezond mogelijk? Rode draad is: koester het bodemleven! Alle schimmels, bacteriën, eencelligen en andere beestjes houden een evenwicht in stand waar planten goed in gedijen. Zij hebben ieder hun eigen taak in de afbraak van organisch materiaal in de grond. En door deze afbraak komt er steeds weer voedsel vrij voor de planten.
Ook werken veel plantenwortels samen met schimmels en bacteriën in de grond. De wortelcapaciteit wordt door die samenwerking veel groter. Daardoor kunnen planten bijvoorbeeld veel beter tegen droogte.
Dit zijn de tips!
- hou de grond zoveel mogelijk bedekt met blad, takjes, compost etc.
- laat de bodem zoveel mogelijk met rust, dus niet schoffelen en niet spitten. Is ook nog eens lekker gemakkelijk!
- zorg voor veel humus in de grond. Door blad en stengels te laten liggen of door compost toe te voegen.
- gebruik organische mest. Kunstmest is te zout en verzwakt daardoor het bodemleven. Bovendien zit daar geen organisch materiaal in.
- gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Dat hoeft ook niet! In een gezonde grond groeien gezonde planten.
- hou de bodem begroeid! De wortels van de planten nemen niet alleen voedingsstoffen op uit de bodem, ze geven ook suikers af aan de bodem. Op een filmpje zag ik hoe kleine suiker-pakketjes vanuit de wortels de grond ingeschoten worden. De plant voedt de bodem!
Voor de bodem is het dus goed om begroeid te zijn. Daar wordt ie vruchtbaar van.
In ons land timmert Marc Siepman aan de weg met zijn vertaling van het boek “Het bodemvoedselweb: alle kleine beestjes helpen”. Hij geeft cursussen Humisme in het hele land. Wil je een cursus in Nijmegen organiseren? Ik doe mee!