„God kent het geheim van een goede bodem, en heeft het aan de wormen geleerd.” Nu weet ik hoe ze dat doen, die wormen. In Almkerk bezoeken we de wormenkwekerij van Jean van Mekelenkamp. Er zijn in Nederland 500 soorten wormen! Sommige soorten graven verticaal en andere horizontaal en ze zijn allemaal nodig. Ze brengen […]

Wormen maken je grond gezond!

„God kent het geheim van een goede bodem, en heeft het aan de wormen geleerd.” Nu weet ik hoe ze dat doen, die wormen. In Almkerk bezoeken we de wormenkwekerij van Jean van Mekelenkamp. Er zijn in Nederland 500 soorten wormen! Sommige soorten graven verticaal en andere horizontaal en ze zijn allemaal nodig. Ze brengen lucht in de grond maar scheiden ook bijvoorbeeld kalk af, waar de planten van houden.

En ze moeten wel wat te eten hebben. In een schrale grond (een bodem met weinig humus of organisch materiaal) vind je ze niet en heeft het uitzetten (= inzetten) van wormen dus geen zin.

Dit sluit helemaal aan bij mijn visie dat je de bodem moet voeden, en niet de planten. Als de bodem gezond en levendig is krijg je vanzelf gezonde en sterke planten.

 

Wormen

Ken je dit beeld?  Tussen de stenen van je paadje staan blaadjes rechtop in de grond. En ze zitten er best diep in; je veegt deze blaadjes niet zomaar weg!

Dit is het werk van wormen! Zij houden van blaadjes en takjes die al een beetje verrot zijn. Die kunnen zij gemakkelijker verteren.

In de grond knabbelen zij aan de onderkanten van de blaadjes. En trekken ze nog wat dieper de grond in. Zodat ze altijd ergens aan kunnen schuiven.

Hoe leuk is dat!